«Alltid mot nytt mål»

Det er ikke bare enkeltsaker og -innførsler vi finner i arkivene. Noen ganger finnes det helhetlig dokumentasjon fra større prosjekter samlet på ett sted. Her kan du lese om arbeidet med hedringen av polarhelten Roald Amundsen som bodde på Svartskog i Oppegård sine siste 20 år.

Øverst: Roald Amundsen i arbeidsrommet på Uranienborg, 1910.
Nasjonalbiblioteket, fotograf Anders Beer Wilse.

Roald Amundsens motto «Alltid mot nytt mål» var utgangspunktet til Arne N. Vigelands statue av Amundsen som ble reist i forbindelse med 100-års jubileet til Amundsens fødselsdag i 1972. Minnesmerket ble avduket ved Amundsens hjem «Uranienborg» ved Bålerud brygge på Svartskog i Oppegård av H.M. Kong Olav V den 27. august 1972.

Avduking av Roald Amundsen-statuen sett fra fjorden
Avduking av Roald Amundsen-statuen sett fra fjorden, 1972. Oppegård biblioteks bildebase, fotograf Peder Sletner.

 

DSC_1327
Gjesteliste Arkivreferanse: Oppegård kommune, Roald Amundsenkommiteen. Folloarkivet.

 

 

Roald Amundsenkomiteen

Roald Amundsen på Kolbotns idrettslags 10-årsdag
Roald Amundsen på Kolbotn idrettslags 10-årsdag, 1927 Oppegård biblioteks bildebase, eier Sissel Michelsen.

I mai 1968 ble mulighetene for å reise et minnesmerke over Amundsen drøftet i et møte mellom Oppegård kommune og lokale foreninger. Møtet var initiert av lokale entusiaster og resultatet var etableringen en komité – Roald Amundsenkomiteen 26. august 1968. Komiteens medlemmer var representanter fra bygdas ulike lag og foreninger og fra kommunen. Oberstløytnant Erling A. Erichsen ble valgt til komiteens formann, han var tidligere ordfører og daværende formann for Kolbotn Idrettslag hvor Amundsen var æresmedlem.

Komiteen skulle blant annet skaffe midler til minnesmerket og avklare plasseringen. Det hadde allerede vært kontakt med skulptøren Arne N. Vigeland som etter hvert fikk oppdraget, han hadde lenge arbeidet med et utkast av egen interesse. Minnesmerket ble en statue av Roald Amundsen og hans hund. Statuen ble støpt i bronse ved Kristiania Kunst- og metallstøperi, er 2,8m høy og står på en granittsokkel. Den ble plassert ved Bålerud brygge nedenfor Amundsens hjem «Uranienborg» på en grunn som da ble gitt i gave til Oppegård kommune.

 

 


Uranienborg

Amundsen kjøpte sin eiendom i 1908 av bryggerieier Ytterborg. Han bodde der i 20 år til sin plutselige bortgang under redningsaksjonen med den franske flybåten «Latham 47» i 1928. Villaen kalte han opp etter barndomshjemmet i Uranienborgveien 9 i Oslo, og er bevart slik det så ut da han forsvant. Hovedbygningen på tunet er i sveitserstil og er oppført rundt 1875. Det driftes i dag av Follo museum og er åpent for besøkende sommerstid.

9985._Roald_Amundsen_-_Villa_fra_haven_-_no-nb_digifoto_20150220_00135_bldsa_RA_alb001_004
Uranienborg – Roald Amundsens villa sett fra hagen 1909. Nasjonalbiblioteket, fotograf Anders Beer Wilse.


Finansieringen

Prosjektet mottok bl.a. støtte fra Statens kulturråd, Akershus fylkeskommune, Oppegård, Oslo og Ås kommuner, bedrifter og privatpersoner. Det var et resultat av samarbeid mellom frivillige, det offentlige og næringslivet. Komiteen utga også bladet R.A. – Posten en gang årlig de påfølgende tre årene frem til jubileet. Magasinet ble delt ut til alle husstandene og skaffet annonseinntekter.

RA-posten
R.A. – postens tre utgaver Arkivreferanse: Oppegård kommune, Roald Amundsenkommiteen. Folloarkivet.

En ren kommunal komité stod for selve avdukingsarrangementet, men dokumentasjonen er samlet og omtales som én.

 


Dokumentasjonen på komiteens arbeid finner vi i Oppegård kommunes arkiver og utgjør 0,1 hyllemeter (1 eske). Her kan du se taler og gjesteliste fra avdukingen, et eksemplar av hver utgave av R.A-posten foruten en mengde korrespondanse. Det er ikke katalogisert, men ta kontakt hvis du ønsker innsyn i dette materialet. Vi har ikke funnet noen fotografier i komiteens arkiv. Fotografiene vist her er hentet fra Oppegård biblioteks bildebase og Nasjonalbiblioteket.

En miniatyravstøpning av statuen som har stått i Kolbotn sentrum ble flyttet til Roald Amundsen vgs i 2016.

PS! Visste du at Roald Amundsens pleiebarn Camilla og Kakonita gikk på Bålerud skole? Vi finner dem i skoleprotokollene, men det er en helt annen historie…

Vet du at man kan bestille arkivmateriale fra Folloarkivet på nett, og på den måten få reservert journaler, møtebøker og protokoller til gjennomsyn på biblioteket når det passer deg?
Mer informasjon finner du på www.folloarkivet.no


Kilder og litteratur

Folloarkivet
Oppegård kommune, Roald Amundsenkommiteen. Folloarkivet.

Nettressurser
Follo museum: http://mia.no/follomuseum/uranienborg
Riksantikvaren: http://www.riksantikvaren.no/Aktuelt/Maanedens-kulturminne/Amundsens-hjem-paa-Svartskog
Wikipedia

Av: Iselin Bærøe Nerland

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s